HemMedlemslistaAnvändargrupperBli medlemSökLogga in
Senaste ämnen
» Nytt forum
av Spion 10th maj 2015, 16:44

» Förhör (2015-01-23) jacksepticeye
av Spion 23rd januari 2015, 21:02

» Förhör (2015-01-11) jacksepticeye
av Spion 11th januari 2015, 20:21

» Vinteraktivitet
av Ingo 4th januari 2015, 16:31

» Stridsförflyttningssätt - (texten uppdateras)
av H-Tom 15th december 2014, 19:54

» Förhör (2014-11-17) fancybiatch
av Nico 17th november 2014, 21:50

» SJV-U - Start
av Ingo 16th november 2014, 23:58

» Offentlig kompetensundersökning
av Spion 14th november 2014, 00:42

» Lämna över vid uppställning
av Ingo 12th november 2014, 20:19


Dela | 
 

 Grundläggande Sjukvård

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Ingo
General (OF9)
General (OF9)
Ingo

Tjänst : Överbefälhavare
Medlem sedan : 12-02-07
Motto : Praeparatus Supervivet

InläggRubrik: Grundläggande Sjukvård   17th april 2012, 18:04

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GRUNDLÄGGANDE SJUKVÅRD - LABCDE & SKOTTSKADA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Grundläggande sjukvård omfattar en större del av vår sjukvård inom Försvarsmakten och bör vara utlärt till samtliga soldater.
LABCDE (HLR inkluderat) är baskunskaperna som ska kunna utföras av soldater utan kommando från högre befäl.


LABCDE

Först och främst så fungerar LABCDE som en kommando-stege. D.v.s. så ska ni alltid ta hänsyn till den här "stegen" när en skada inträffar från L till E.

L - Location.
Vid Location, eller livsfarligt läge, så gäller det att snabbt som attan att få undan en skadad soldat från ett s.k. "livsfarligt läge". Ett livsfarligt läge kan skilja sig beroende på vart man är. Några exempel på livsfarliga lägen är bilvägar, stridsfält eller andra platser där man inte kan behandla en patient p.g.a. omgivningen. Man får inte behandla patienten under "L", utan ska endast förflytta soldaten till en säker plats. Förflytta på bästa möjliga sätt och ta hänsyn till skadan. Undvik onödigt lidande för den drabbade vid förflyttning.

A - Airways.
Först och främst så måste den drabbade få fria luftvägar. Det rättar ni till genom att lägga soldaten på rygg och sedan trycka upp hakan med två fingrar och använda en hand på pannan som stöd. Man kan även placera soldaten i stabilt sidoläge vilket förhindrar soldaten att oavsiktligt rulla runt eller rubba de fria luftvägarna.

Efter att den drabbade nu befinner sig med fria luftvägar så gäller det att uppfatta om soldaten andas. Vi befinner oss nu borta från L, och kan därför lugnt och sansat kolla ifall soldaten andas. Gör detta genom att simpelt sätta örat ovanför munnen och samtidigt blicka ner mot bröstkorgen. Andas soldaten så kan ni se att bröstkorgen rör sig, och höra att soldaten andas. Eftersom att vi då har placerat soldaten i fria luftvägar så bör den skadade andas.


B - Breathing.
När en soldat har fria luftvägar så kan det vara klokt att kontrollera andningen (vilket vi gjorde i föregående steg) och därefter se till så att soldaten faktiskt andas och att puls & hjärta funkar aktivt. Då skall man utföra HLR.

För att utföra HLR så ska personen ha fria luftvägar, och då ska ni blåsa in luft med hjälp av munnen i den drabbades mun och sedan pressa med bägge händerna emot bröstkorgen. Det är viktigt att ni täpper igen näsan då ni blåser in så att syret passerar lungorna. Efter "inblåset" så ska man som sagt pressa med händerna emot bröstkorgen. Stötarna måste ske exakt ovanfrån och ha lagom tyngd. Så det är 2 inblåsningar och 30 stötar. Upprepa detta ett antal gånger så kommer soldaten förhoppningsvis att börja andas igen.

C - Cirkulation.

Nu har vi kommit fram till då man ska undersöka eventuell skada och pulsen hos den drabbade. För att undersöka pulsen så räcker det gott och väl att placera två fingrar mot antingen handleden eller mot halspulsådern. Känn efter hur ofta slagen inträffar, eller om de slår över huvud taget. Efter att man har kontrollerat att den drabbade har en puls eller inte så ska man kolla efter blödningar. Vid upphittad ytlig blödning så gäller det att rensa såret, samt att linda om det. Tryckförband kan vara nödvändigt vid grövre skador.

(Det är väldigt vanligt att en på något sätt skadad soldat hamnar i chock, då man inte alltid uppfattar vad som egentligen har inträffat. Det som då gäller för en sjukvårdare är att ALLTID agera varsamt gentemot den drabbade för och med hjälp av sina sociala färdigheter kunna få soldaten på andra tankar. Det är mycket viktigt att en sjukvårdare skall kunna vara verbalt aktiv gentemot sina medmänniskor, då de skall kunna känna en slags trygghet emot de som en dag kan ha en soldats liv i sina händer.)

D - Disability.

I det här steget skall ni som sjukvårdare undersöka att personen är vid medvetande och om han reagerar på ev. smärtor, tilltal m.m.
Inled D med att försöka få kontakt med soldaten. Påbörja en konversation och se ifall denne reagerar på tilltal. Andra tillvägagångssätt är att ruska om soldaten, lätta örfilar eller andra ageranden som leder till uppkomsten av smärta för att se hur personen reagerar, om han/hon reagerar. Skulle soldaten inte reagera alls, trots att skadorna är omhändertagna samt att hjärtat och lungor är funktionella så är det edert ansvar att vidhålla personen i en skyddad miljö, vilket tar oss till steg E.

(Även fast att vi nu har vårdat en skada så kan fortfarande en drabbad soldat lida av vissa åkommor som kan kräva kryckor med mera som stöd för att kunna klara sig utanför sjukstugan senare. Som sjukvårdare så måste man kunna bedöma läget hos en patient hurvida han skall tilldelas t.ex. kryckor eller inte.)

E - Exposure.
Sen den kanske absolut viktigaste punkten. Miljön för den skadade soldaten. Nu när skadan ska vara behandlad och soldaten borta från L, så gäller det att hålla en bra miljö för soldaten att vistas på. Skulle den skadade befinna sig i fält så måste det finnas ett vindskydd tillgängligt, samt en bra viloplats. Finns det inga sängar tillgängligt så kan soldaten vila på jackor, filtar med mera. Man tager vad man haver. Nu när soldaten skulle ligga på en plats som är vindskyddat och med underlag så gäller det att låta platsen förbli torr och varm.
I steg E så skall man också genomgå en helkroppsundersökning på den drabbade soldaten då han befinner sig i bra miljö. Från topp till tå skall ni alltså undersöka soldaten och ge blanka fan i att missa något. Tänk på att när det här steget är genomfört så har ni gjort allt ni kan för att soldaten skall överleva. Skulle soldaten ha några skador vi inte känner till så kan det bli dödligt och då bär ni skulden, odugliga parasiter.

Skottskada

Att hantera en skottskada måste ske snabbt och effektivt. När en sjukvårdare hanterar allvarliga skador så gäller det att han/hon har koll på läget. Tänk på att ha en ren miljö och rena instrument då du sätter igång.

Exempel:

*Kollar skottskada*
*Skott i benet*
*Tar fram pincett*
*Tar ut kula med pincett*
*Lägger tryckförband om ben*
*Tvättar runt såret*
*Lindar om bandage*
*Ser till så att det sitter*
Till överst på sidan Gå ner
 
Grundläggande Sjukvård
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Försvarsmakten | Swedish Armed Forces :: SJV-
Hoppa till: