HemMedlemslistaAnvändargrupperBli medlemSökLogga in
Senaste ämnen
» Nytt forum
av Spion 10th maj 2015, 16:44

» Förhör (2015-01-23) jacksepticeye
av Spion 23rd januari 2015, 21:02

» Förhör (2015-01-11) jacksepticeye
av Spion 11th januari 2015, 20:21

» Vinteraktivitet
av Ingo 4th januari 2015, 16:31

» Stridsförflyttningssätt - (texten uppdateras)
av H-Tom 15th december 2014, 19:54

» Förhör (2014-11-17) fancybiatch
av Nico 17th november 2014, 21:50

» SJV-U - Start
av Ingo 16th november 2014, 23:58

» Offentlig kompetensundersökning
av Spion 14th november 2014, 00:42

» Lämna över vid uppställning
av Ingo 12th november 2014, 20:19


Dela | 
 

 Medicinalväxter

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Ingo
General (OF9)
General (OF9)
Ingo

Tjänst : Överbefälhavare
Medlem sedan : 12-02-07
Motto : Praeparatus Supervivet

InläggRubrik: Medicinalväxter   31st december 2012, 01:30

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDICINALVÄXTER

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som sjukvårdare i Försvarsmakten så är det viktigt att man har kunskap om det som kan användas som läkemedel eller andra verktyg i samband med sjukvård som finns i naturen. En sjukvårdare skall alltså kunna dra nytta av vissa nödvändiga växter om den officiella sjukvårdsutrustningen inte finns tillgänglig. Man kan se sjukvårdaren som Försvarsmaktens egna biolog när det kommer till överlevnad ute i det fria.

Vi kommer främst i den här tråden rikta oss in på den Svenska skogen och nedan så kommer Jag att ge exempel på några av växtrikets godsaker.

Groblad

Grobladet är en väldigt vanlig växt som ofta befinner sig intill vägkanter med mera. Vad man nu gör med den här växten är att man mosar ner den så att det formas till ett grötomslag. Eftersom att vi nu ogärna vill pilla med fingrarna i sörjan så är det bäst ifall man använder sig utan någon form utav tyg.

Grobladet ser till så att en blödning stoppas och är samtidigt bakteriedödande, så infektionsrisken blir minimal vid användning av grobladet.

Hur ni ska göra:

- Plocka grobladen.
- Linda in det i tyg.
- Gör grötomslag av det.
- Placera på sår.Bild på groblad.

Brunört

Brunörten är inte lika vanlig att stöta på som grobladet, men är fortfarande relativt vanlig att lokalisera för oss Svenskar i den s.k. vildmarken. Dock så befinner sig den här rara plantan vid platser med kort gräshöjd, vilket man ska ha i åtanke vid sökandet efter brunörten.

Användandet av brunörten är mycket smidigare än grobladet, dock inte lika effektivt. Det handlar om att klämma sönder blomman och låta de renande dropparna sippra ner i såret hos den drabbade. Brunörtens saft är bakteriedödande och fungerar bra i behandling mot skottskador och mot skärsår. Jag själv skulle dock rekommendera att man på ett eller annat sätt lindar om såret efter användandet av brunörten, så att risken för kontakt med andra baciller i vår fina natur minskar.

Hur ni ska göra:

- Plocka brunörten.
- Kläm ut saften över såret.
- Linda om.Bild på brunört.
Ek

Tro det eller ej, men eken har också fantastiska förmågor att kunna läka skador. När man nu skall använda sig av eken så kan man testa på två olika sätt.

1. Göra grötomslag på bladen och placera på såret.
2. Koka barken och placera på såret.

Bladen har en fantastisk effekt emot såret, som då dras ihop och förhindrar blödningen, precis som grobladet. Barken fungerar som ovanstående, fast tar såklart längre tid om man nu inte råkar ha kokande vatten i närheten. Om man nu väljer att tänka ett par steg längre och bestämmer sig för att ha dekokten lagrad så gäller det att den bevaras kyld i metallförvar.

Hur ni ska göra:

Bladen.

- Plocka bladen från eken.
- Linda in det i tyg.
- Gör grötomslag av det.
- Placera på såret.

Barken.

- Skär bort önskad mängd bark från trädet.
- Koka barken tills den blir mjuk.
- Placera på såret.Bild på ek.Den här tråden kan och kommer att förbättras med tidens gång, men just nu är det allt jag har att bjuda på. Om ni har förslag på andra växter som kan tänkas ta plats bredvid de redan existerande så får ni mycket gärna skicka ett forum meddelande till mig. Kom ihåg att ta med så pass mycket information ni kan om just den växt ni tipsar om.

OBSERVERA.

Medicinalväxter skall endast användas när inget annat finns tillgängligt.
Till överst på sidan Gå ner
 
Medicinalväxter
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Försvarsmakten | Swedish Armed Forces :: SJV-
Hoppa till: